Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka szparagowa należy do tzw. roślin strączkowych – wyjątkowo zdrowych i pożywnych. Warto wzbogacać posiłki o zasobne w białko i kwasy omega kolorowe strączki. Żółte czy zielone? Zdanie są podzielone, więc można łączyć oba rodzaje. Najpopularniejszym sposobem podania fasolki szparagowej do obiadu jest okraszenie jej masłem i bułką tartą. To jednak wysokokaloryczny wariant. Równie pyszna jest z oliwą, czosnkiem i ziołami!
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 80
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12040
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1228
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 45
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 48
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1081
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 80
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12040
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1228
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 45
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 48
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1081
Składniki
Opłucz w durszlaku pod bieżącą wodą oba rodzaje fasolki (każdą z osobna – na razie nie łącz ich ze sobą) i odetnij z nich końcówki (tak, by nie odsłonić wnętrza strączków).
Zagotuj wodę z cukrem i solą. Włóż do niej zieloną fasolkę. Po kilku minutach dodaj żółtą fasolkę, która gotuje się krócej. Czas gotowania zależy od „wieku” strączków. Młoda fasolka gotuje się krócej niż starsza. By sprawdzić, czy jest już miękka, po prostu wyłów jeden strączek i go rozkrój. Zielona fasolka zwykle gotuje się 10-20 minut, żółta – 5-10 minut.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz go z oliwą i posiekanymi ziołami. Odcedź ugotowaną fasolkę i wymieszaj z przygotowaną oliwą.
Fasolkę szparagową do obiadu podawaj gorącą. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Jest przy tym świetnym substytutem mięsa, ponieważ zawiera dużo białka. Oczywiście możesz też wzbogacić fasolką szparagową dania mięsne. Albo potraktować ją jako samodzielne danie.