Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka to istny majstersztyk. Nie tylko smakuje dobrze, ale też znakomicie wygląda. Sama w sobie może stanowić ozdobę świątecznego stołu. Najlepsze w tej sałatce jest to, że możesz dowolnie modyfikować składniki. Zamiast pomidorków możesz sięgnąć po ogórka, zamiast sałaty lodowej wybrać kapustę pekińską, dodać chrupiącą paprykę lub inne ulubione warzywo. Jedyne o czym musisz pamiętać, to koncentryczne ułożenie plasterków jajek w salaterce. Głównie dzięki temu zabiegowi sałatka wygląda tak efektownie. Z czym serwować sałatkę wielkanocną? Sałatka wielkanocna będzie świetnie smakować podana z chlebem żytnim lub chrupiącymi tostami. Idealnie będzie również się komponować z domowym pasztetem. O czym pamiętać przygotowując sałatkę? Postaraj się, aby wszystkie warzywa, jakich użyjesz do zrobienia sałatki osuszyć tuż przed przełożeniem do salaterki. Dzięki temu nie rozmiękną, a sałatka na dłużej pozostanie świeża.
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6173
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 97
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 68
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6173
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 97
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 68
Składniki
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny wraz z majonezem i musztardą. Następnie dodaj cukier, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Plastry bekonu pokrój na mniejsze części i podsmaż na suchej patelni, aż będą chrupiące.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i trzy z nich pokrój w grubsze plastry, resztę w kostkę. Groszek konserwowy odsącz z zalewy i przepłucz na sitku.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Liście sałaty oraz pomidorki umyj pod bieżącą wodą i osusz. Sałatę poszarp na części, a pomidorki przekrój na pół.
W salaterce ułóż warstwami składniki. Najpierw sałatę, cebulę, pomidorki koktajlowe i połowę sosu. Następnie dookoła miski poukładaj plastry jajek, w środku umieść te pokroje w kostkę, na wierzch wyłóż zielony groszek i pozostałą część sosu. Posyp startym serem, a na końcu podsmażonymi plastrami bekonu.