Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Jacuś to kolorowa porcja białka i witamin – w sam raz dla najmłodszych (i dorosłych!), którzy niechętnie sięgają po warzywa. Prezentuje się tak pięknie, że nie sposób jej się oprzeć. Jest przy tym dobrym pomysłem na wykorzystanie mięsa i marchewek pozostałych z rosołu.
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12015
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1160
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 22
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 32
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 970
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 28
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12015
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1160
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 22
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 32
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 970
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 28
Składniki
Połącz w miseczce jogurt, majonez, chrzan i sok z cytryny. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru, dopraw do smaku solą, pieprzem. Wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki.
Jeśli nie masz pozostałości po rosole, oczyść filet z kurczaka i obierz marchewki. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Ugorowane mięso pokrój na niewielkie kawałki, a marchewkę drobno posiekaj.
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Od razu obierz i odłóż do wystudzenia. Posiekaj.
Usuń z papryk gniazda nasienne. Z pęczka dymek odetnij korzonki. Obierz cebulę. Wszystkie warzywa drobno posiekaj (nie mieszając ich ze sobą). Liski sałaty opłucz i podrzyj na mniejsze kawałki.
Przygotuj dużą, szklaną miskę. Ułóż w niej warstwami wszystkie składniki sałatki – tak by było kolorowo. Możesz zacząć od cebuli, a następnie dołożyć część kurczaka, sałatę, marchewkę, jajka, szczypior, resztę kurczaka, a na wierzch – połączone papryki.
Przed podaniem polej sałatkę sosem jogurtowym. Możesz też podać go do stołu w sosjerce, by każdy polał sobie porcję sałatki już na talerzu.