Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle delikatna sałatka. Można do niej użyć gotowych pieczarek w zalewie, ale ugotowane domowym sposobem są o niebo delikatniejsze i dużo tańsze. Wędzone brzuszki łososia to również fajny produkt, są delikatne o kremowej konsystencji. Choć ich cena i warstwa tłuszczu, którą trzeba odrzucić trochę odstrasza, to jednak polecam ich zakup np. na Wielkanocne Święta, choćby po to by cieszyć podniebienie taką sałatką :)
garnek do gotowania, salaterka, nóż
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 598
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 68
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1564
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 598
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 68
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1564
Składniki
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, wrzucić pieczarki i gotować 5 minut. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do wystudzenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać na sitku wrzątkiem, następnie zimną wodą i odsączyć.
Jajka obrać ze skorupek ( jedno zostawić do dekoracji ) pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić pieczarki.
Łososia oddzielić od skóry i tłuszczu, rozdrobnić na kawałki.
W głębokiej misce wymieszać składniki: jajka, pieczarki, łososia (zostawić trochę do dekoracji ) cebulę, odsączony z zalewy groszek i majonez. Skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny i doprawić pieprzem. Jeżeli łosoś jest dość słony to nie należy dosalać sałatki.
Na dno salaterki ułożyć sporą warstwę roszponki, na nią wyłożyć sałatkę. Udekorować resztą roszponki, jajkiem, łososiem, pieczarką oraz piórkami cebuli.