Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka śledziowa z burakami, nazywana także śledziem pod pierzynką lub szubą, to danie kuchni rosyjskiej, które zyskało popularność w okresie istnienia Związku Radzieckiego. Jego historia jest niezwykle ciekawa, bo ma podłoże… polityczne. To jednak kwestia drugorzędna dla polskich wielbicieli śledzia, którym – ze zrozumiałych względów – rosyjska sałatka warstwowa jest doskonale znana. Ostatnimi laty odeszła nieco w zapomnienie. Niesłusznie, bo jest wyśmienita!
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 832
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 106
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12058
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1268
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 62
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 57
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 832
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 106
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12058
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1268
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 62
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 57
Składniki
Ugotuj warzywa korzeniowe (ziemniaki, marchewkę i – w osobnym garnku – buraki) w mundurkach osolonej wodzie. Odstaw do przestudzenia i obierz.
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Od razu obierz i odłóż do wystudzenia.
Połącz majonez z jogurtem i musztardą. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Wymocz filety śledziowe w wodzie, co pewien czas zmieniając ją na świeżą. Osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Ułóż na dnie szklanego naczynia.
Pokrój drobno cebulę i rozłóż równomiernie na śledziach. Rozsmaruj na wierzchu cienką warstwę sosu.
Pokrój w drobną kosteczkę ziemniaki i marchewkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ułóż warstwami w naczyniu. Rozsmaruj kolejną porcję sosu.
Posiekaj jajka i rozsyp równomiernie na warstwie warzyw.
Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z resztą sosu. Rozłóż równomiernie na warstwie jajek. Udekoruj gałązkami zieleniny.