Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na oryginalną sałatkę na imprezę? Sałatki można zrobić niemalże ze wszystkiego, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości, rozejrzyj się wśród produktów sezonowych, które zwykle pojawiają się na stołach raz do roku. Na przykład wykorzystaj młody bób. Smakuje wyśmienicie już tylko z czosnkiem i oliwą. Oczywiście sałatka z bobu musi mieć więcej składników. Skoro ma być oryginalnie, to może owoce morza?
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 44
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 85
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1095
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 130
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 44
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 85
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1095
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 130
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Ugotuj bób do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu obierz nasiona bobu ze skórek.
Rozmroź ośmiorniczki i osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej na patelni masło z dwoma pokrojonymi ząbkami czosnku. Gdy się zarumienią, zdejmij czosnek z patelni (nie będzie ci już potrzebny) i podsmaż na maśle owoce morza (przez kilka minut). Połącz z bobem.
Odcedź kukurydzę z zalewy, opłucz i dodaj do bobu i ośmiorniczek.
Pokrój cebulę w pióra i dodaj do pozostałych składników. Dodaj także posiekane listki bazylii. Wymieszaj.
Połącz oliwę z sokiem z limonki i pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wymieszaj sos z sałatką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem ogrzej do temperatury pokojowej.