Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i ryżem to najlepsza przekąska na każdą imprezę, świetnie sprawdzi się także jako posiłek do lunchboxa, który możemy zabrać do szkoły czy pracy. Można ją modyfikować według własnych upodobań, zmienić proporcje lub dodać ulubione składniki.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1722
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1722
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Składniki
Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 20 minut. Pokrojone mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki a następnie smażymy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju kilka minut aż stracą surowość ale będą jeszcze jędrne, od czasu do czasu mieszamy. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę.
Do miski przekładamy ugotowany i wystudzony ryż, dodajemy odsączona z zalewy kukurydzę, podsmażonego kurczaka i pieczarki. Do sałatki wrzucamy również pokrojone ogórki, starty na tarce o dużych oczkach ser żółty oraz posiekany szczypiorek, wszystkie składniki dokładnie razem łączymy. Na końcu do sałatki dodajemy majonez, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 30 minut aby wszystkie smaki się przegryzły.