Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z rzeżuchą to zdrowa i pożywna propozycja, która doskonale komponuje się z innymi składnikami. Aromatyczna i lekko pikantna rzeżucha nadaje jej wyjątkowy smak, który doskonale współgra z kawałkami szynki konserwowej, żółtego sera i ugotowanych na twardo jajek. Zawartość chrupiących rzodkiewek i marynowanych pieczarek dodaje charakteru. Sałatka będzie najlepsza wiosną, ale z powodzeniem możesz ją przygotować o każdej porze roku.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 592
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 798
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6294
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 102
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 592
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 798
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6294
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 102
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, po czym ostudź i obierz. Pieczarki posiekaj w drobną kostkę i przełóż na sito, aby nadmiar soku ściekł. Szynkę konserwową pokrój w kostkę, podobnie postąp z ugotowanymi jajkami. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a rzodkiewkę też możesz zetrzeć lub drobno pokroić. Umieść wszystkie składniki w misce, wraz z rzeżuchą.
W osobnym naczyniu umieść majonez, jogurt i musztardę i energicznie wymieszaj widelcem, aby uzyskać emulsyjną konsystencję. Powstałym sosem polej sałatkę, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Posyp sałatkę rzeżuchą i od razu podawaj.
Sałatkę z rzeżuchą najlepiej podawać na świeżo, a nadmiar przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku, a przed podaniem ponownie przemieszaj.