Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę sałatkę z żółtym serem można śmiało zaliczyć do kategorii „kulinarny ratunek” – przygotowuje się ją w prosty i błyskawiczny sposób. Potrzebujesz minimum składników, choć efekt końcowy zrobi fantastyczne wrażenie na tobie i twoich gościach. Surowa marchewka i kukurydza konserwowa nadają sałatce przyjemną słodycz, a także chrupkość i soczystość. Odrobina czosnku i tartego chrzanu doda sałatce przyjemnej ostrości. Sałatka będzie pięknie prezentować się na talerzu, jeśli złożysz ją za pomocą pierścienia kuchennego. Wierzch sałatki posyp tartym, żółtym serem.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1707
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 106
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 812
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1707
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 106
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 812
Składniki
Kukurydzę z puszki odsącz na sicie. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój warzywo w cienkie paseczki, najłatwiej za pomocą krajalnicy do warzyw julienne. Połowę sera pokrój w bardzo drobną kostkę, a drugą zetrzyj na tarce jarzynowej. Możesz zetrzeć całość sera na tarce, jednak dodanie sera do sałatki w większych kawałkach spowoduje, że jego smak i faktura nie „zniknie” wśród pozostałych składników. Umieść startą marchewkę, połowę sera (grubiej pokrojony) i odsączoną kukurydzę w misce. Aby sałatka była bardziej pożywna, możesz dodać do niej ugotowane na twardo jajka lub ryż.
W miseczce wymieszaj majonez, dodaj chrzan ze słoiczka i dopraw solą oraz czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj sos. Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego lub zmieszaj obydwa produkty ze sobą. Powstałym sosem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki.
Przed podaniem przygotuj małe talerzyki, na środku ułóż pierścień kuchenny i wypełnij wnętrze sałatką. Lekko ugnieć łyżką i podnieś pierścień. Wierzch sałatki posyp startym serem, a talerz udekoruj kleksem pesto ze słoika. Podawaj sałatkę od razu – samodzielnie lub z kromką świeżego pieczywa.