Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnąca szarlotką i orzechami granola. Zarówno do przegryzania w formie przekąski, jak i do jogurtu, czy mleka na początek dnia.
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 51
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 38
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 29
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 51
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 38
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 29
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy laskowe oraz suszone jabłka grubo siekamy. Wsypujemy je do dużej michy, a następnie dodajemy do nich płatki owsiane, pestki dyni, amarantusa, cynamon i imbir. Jabłko wraz ze skórką ścieramy na tarce o małych oczkach na papkę, a następnie dorzucamy do miski. Na koniec dolewamy miód oraz olej i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem, a mus jabłkowy równomiernie rozłożony wśród płatków. Jabłko, które przeznaczamy do przygotowania tej granoli powinno być twarde, soczyste i niezbyt słodkie (polecam odmianę Gloster, Ligol lub Cortland).
Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Co 15 minut otwieramy piekarnik i mieszamy granolę, aby się nie przypaliła. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia w otwartym piekarniku, powinna być aromatyczna i zupełnie sucha. Po całkowitym ostudzeniu, dorzucamy żurawinę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.