Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
TURECKI CILBIR czyli jajka po turecku na czosnkowo-cytrynowym jogurcie z masłem chili. Brzmi obłędnie? Bo to jest obłędnie pyszne, a do tego piękne 🏻najlepiej przygotować je z jajkami ugotowanymi na półmiękko (tradycyjnie lub w koszulkach), ale jeśli wolicie na twardo, to też będą Wam smakować. Śniadania nie muszą być nudne
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 70
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 177
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 70
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 177
Składniki
Masło stopić w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie się lekko podsmażać dodać chili i płatki papryki. Podsmażyć jeszcze chwilę aż nabierze złotego koloru. Odstawić.
Jogurt wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.
Jajka (w temperaturze pokojowej) włożyć delikatnie do gotującej wody na 6,5 minuty. Po tym czasie natychmiast schłodzić i lekko ostudzić.
Na patelni wysmarowanej odrobina oliwy zbrązowić pieczywo.
Na talerzu rozprowadzić porcję jogurtu, ułożyć przekrojone jajka, polać masłem chili. Podawać posypane natką pietruszki z podgrillowanym pieczywem.