Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić omleta z truskawkami? To nic skomplikowanego! Polecamy wypróbować przepis na Kaiserschmarrn, czyli puszysty placek porwany na kawałki w trakcie smażenia. To klasyczne danie kuchni austriackiej, którym można zajadać się nie tylko na śniadanie.
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 163
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 359
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 143
Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...
Odsłon: 132
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 21
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 163
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 359
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 143
Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...
Odsłon: 132
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 21
Składniki
Na początku przygotuj mus truskawkowy, z którym podasz omlet cesarski. 30 dag truskawek umyj. Pozbądź się szypułek, przełóż owoce do miski i posyp 1,5 łyżeczki cukru. Rozgnieć je dokładnie widelcem lub delikatnie zblenduj. Włóż do lodówki (lub zamrażarki) na czas przygotowania omleta. Mus powinien być dobrze schłodzony.
Zabierz się za przyrządzanie omleta. Wyjmij głęboką miskę. Wsyp do niej mąkę, wlej mleko i trzepaczką połącz ze sobą oba składniki do uzyskania gładkiej masy. Do miski wbij żółtka (białka zachowaj na później!), wsyp cukier i ponownie wszystko ze sobą wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli. Powinna powstać sztywna piana. Przełóż ją delikatnie do masy z żółtkami i ostrożnie przemieszaj łyżką do połączenia składników.
Wyjmij patelnię. Rozgrzej ją i rozpuść na niej masło. Gdy na powierzchni wytworzy się piana, zdejmij ją (aby powstało masło klarowane). Masło rozprowadź po całej patelni i wlej na nią puszystą masę na omlet. Wyrównaj.
Smaż na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. Następnie, silikonową łopatką, kawałek po kawałku przewracaj ciasto omletowe na drugą stronę (ma się porozrywać). Gdy wszystkie fragmenty będą już odwrócone, smaż jeszcze ok. 2 minut. Potem, jeśli kawałki omleta są wciąż duże, podziel je na jeszcze mniejsze części. Sprawdź, czy wszystkie są wypieczone - jeśli tak, przełóż je na talerz.
Omlet posyp cukrem pudrem, udekoruj kawałkami świeżych truskawek. Podawaj z wcześniej przygotowanym musem truskawkowym. Do omletu cesarskiego z truskawkami sprawdzą się też: mięta, bita śmietana, inne owoce, miód, gęsty jogurt naturalny czy serek waniliowy. Smacznego!