Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty boczek pieczony z chrupiącą skórką to rarytas, z którym możesz spotkać się w restauracjach. Okazuje się jednak, że łatwo przyrządzić go w domowych warunkach! W nadchodzące święta możesz zaskoczyć swoich gości i zaserwować taki specjał zamiast klasycznego pieczonego schabu. Tajemnica dania taki w odpowiednio wybranym kawałku mięsa – musi mieć sporą warstwę tłuszczu pod skórą. Poza tym boczek nie wymaga ani wielu przypraw, ani czasochłonnych przygotowań. Przystąp jednak do pracy na dzień przed planowanym posiłkiem.
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 105
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 52
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 42458
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 105
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 52
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 42458
Składniki
Rozłóż boczek na desce skórą ku górze. Wykonaj na niej skośne nacięcia co około 1 cm. Uważaj, by nie uszkodzić przy tym warstwy mięśniowej – nacinaj wyłącznie skórę i znajdujący się pod nią tłuszcz.
Zwiąż boczek sznurkiem, by nadać mu pożądany kształt. Obficie posyp warstwę tłuszczu solą. Włóż boczek na noc do lodówki (najlepiej na całą dobę).
Zetrzyj z boczku sól i osusz go ręcznikiem papierowym. Posmaruj cały boczek olejem (z użyciem silikonowego pędzelka) ponownie oprósz (już mniej obficie) solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym (warstwą tłuszczu ku górze).
Wstaw boczek do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez około 30-40 minut (aż mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 65°C). Pozwól mięsu nieco przestygnąć, nim je pokroisz.