Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz prostego pomysłu na pyszną sztukę mięsa, przedstawiamy ten przepis na karkówkę po żydowsku. Dzięki marynowaniu mięsa w ziołach i czosnku uzyskuje ono niesamowitą soczystość, kruchość i smak, stając się sycącym daniem obiadowym. Po upieczeniu i wystudzeniu karkówka sprawdzi się jako domowa wędlina, dodając charakteru każdej kanapce czy przekąsce. Karkówka po żydowsku zachwyci zarówno podczas rodzinnego obiadu oraz jako smaczny dodatek do codziennego menu.
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 5053
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 194
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 140
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1807
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 5053
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 194
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 140
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1807
Składniki
Karkówkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Z główki czosnku wyjmij 3 ząbki, obierz je i drobno posiekaj. W miseczce dokładnie wymieszaj pokrojony czosnek, musztardę, ocet, miód, olej, alkohol, majeranek, sól i pieprz. Powstałą mieszanką mocno natrzyj mięso, włóż je do rękawa do pieczenia i ułóż w naczyniu do zapiekania. Wstaw karkówkę do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie wyjmij mięso. Obierz cebulę i pokrój w krążki, a umytą cytrynę – w plasterki. Do worka wlej bulion, obłóż karkówkę krążkami cebuli i plasterkami cytryny, dorzuć pozostałe ząbki czosnku. Możesz jeszcze dosypać więcej majeranku. Na środek włóż papryczkę jalapeno i zamknij worek klipsem. Wstaw karkówkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 80 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik, ostrożnie przetnij worek i piecz jeszcze 20-30 minut.
Upieczoną karkówkę po żydowsku wyjmij z piekarnika, przełóż na talerz, obłóż upieczonymi ząbkami czosnku i posyp posiekaną natką pietruszki. Mięso podawaj jako danie obiadowe w towarzystwie kopytek lub gotowanych ziemniaków, koniecznie polane sosem wytworzonym podczas pieczenia karkówki.