Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cieńka, bardzo smaczna, prosta w wykonaniu, kiełbasa o wyrazistym smaku.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 40
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5351
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 406
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 82
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 40
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5351
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 406
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 82
Składniki
Mięso mielimy na szarpaku, dodajemy sól peklową, wszystkie przyprawy, dobrze mieszamy i peklujemy na sucho przez 48 gdzin w lodówce. Po tym czasie wystawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej, jeszcze raz krótko mieszamy. Przygotowujemy jelita kiełbasiane cieńkie kaliber 26/28, nabijamy i odkręcamy w odpowiadające nam długości odcinki. Wieszamy na kije i pozostawiamy na 1-2 godzin do osadzenia. Rozgrzewamy wędzarnię, osuszamy kiełbasę i wędzimy 3-4 godzin ciepłym dymem. Parzymy ok. 30 minut w temperaturze 75-80°C. Chłodzimy w zimnej wodzie przez 30 minut i odwieszamy do wysuszenia i ocieknięcia z wody.