Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet myśliwski w cieście"
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 299
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 299
Składniki
Czas przygotowania: 290 minut. 1 porcja: 455 kcal. Cena porcji: 2,95 zł
Wszystkie rodzaje mięsa (oprócz wątróbek oraz kurczaka) przełóż do garnka. Dodaj grzyby i przyprawy. Zalej zimną wodą, gotuj pod przykryciem 2,5–3 godziny.
Ugotowane mięso oraz grzyby wyjmij. Wywar zachowaj. Kajzerki namocz w połowie szklanki wywaru z gotowania mięsa, odciśnij. Wątróbki obsmaż na łyżce smalcu. Ugotowane mięso, grzyby, bułki oraz wątróbki dwukrotnie zmiel. Dodaj żółtka i ok. 2/3 szklanki wywaru z mięsa. Przypraw.
Białka ubij, połącz z masą pasztetową i ponownie wymieszaj. Filety z kurczaka potnij w kosteczkę. Domieszaj do masy. Cztery okrągłe foremki posmaruj tłuszczem, posyp tartą bułką. Napełnij masą pasztetową. Piecz przez godzinę w temp. 180 st. Wyjmij.
Ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki oraz żółtka i kilka łyżek zimnej wody. Wsyp sól. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Szybko zagnieć,i schłodź. Te same foremki wyłóż pergaminem.
Ciasto podziel na 8 porcji. Czterema wylep foremki. Włóż do nich pasztety. Każdy przykryj plackiem z pozostałych porcji ciasta. Piecz 30 minut w 180 st.Źródło: Tina