Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet wielkanocny z jajkiem to klasyczna, świąteczna potrawa. Mimo zamiłowania do tradycji, warto poeksperymentować i stworzyć nową odsłonę tego dania. Pasztet z mięsa wołowego jest bardziej wyrazisty, a nutka parmezanu wprowadza bardzo charakterystycznego, niemal włoskiego smaku. Całość dopełnia musztarda dodająca delikatnej pikanterii. Ta wersja pasztetu to prawdziwe odkrycie i choć zawiera składniki raczej nieużywane na co dzień, to warto jej skosztować na Wielkanoc.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 115
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 799
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 88
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 504
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 115
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 799
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 88
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 504
Składniki
W misce wymieszaj surowe jajko z przyprawami. Dodaj mięso, mąkę migdałową i parmezan. Wyrób dłońmi do uzyskania jednolitej konsystencji.
Foremkę do pieczenia pasztetów lub ciast o wymiarach ok. 20x10 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Do foremki włóż połowę masy mięsnej. Na niej połóż ugotowane i obrane ze skorupek jajka w równej odległości od siebie.
Na jajka połóż drugą część mięsa. Boki dociśnij, by masa dobrze się ze sobą stykała, a jajka były całkowicie zatopione.
Pasztet posmaruj musztardą. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 60 minut.
Pasztet wielkanocny z jajkiem studź przynajmniej przez 15 minut przed krojeniem. Możesz też podać go na zimno, udekorowany natką pietruszki.