Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka z goździkami"
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 23
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2689
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1128
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 23
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2689
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1128
Składniki
Marchewkę obierz, umyj, pokrój w kawałki. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz. Cebulę przekrój na pół. Do dużego garnka włóż szynkę i zalej zimną wodą. Dodaj 1 łyżkę soli, warzywa, laskę cynamonu, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe.
Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj ok. 2,5 godziny (w razie potrzeby dolewając wrzącą wodę – szynka musi być cały czas zakryta).
Do rondelka wlej wino oraz ocet, dodaj cukier. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć dodaj miód i zagotuj jeszcze raz. Wystudzoną szynkę wyjmij z marynaty, osusz, wierzch ponacinaj w romby i naszpikuj goździkami.
Przełóż do żaroodpornego naczynia i polej połową marynaty. Piecz 15 min w temperaturze 180°C. Następnie polej pozostałą marynatą i piecz jeszcze 35 min.Źródło: Świat i Ludzie