Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne mięso kanapkowe! Idealnie sprasowane, soczyste i wyborne w smaku.
szynkowar i opcjonalnie woreczki do szynkowaru
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 5062
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 194
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 143
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1810
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 5062
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 194
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 143
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1810
Składniki
Miałam udziec z kością, wiec ją wycięłam, udziec był odrobinę większy więc przycięłam go, a kość i skrawki dodałam do gotowania zupy. Mięso obficie posypuje się przyprawami i można żelatyną od środka. Tym razem nie użyłam żelatyny ale z nią mięso będzie bardziej zwarte. Mięso można włożyć do woreczka do szynkowara, raz robiłam w woreczku i następny bez, i nie było różnicy. A więc mięso do szynkowara i szynkowar do lodówki na noc.
Następnego dnia szynkowar wyjmuje się z lodówki i po godzinie wkłada się do garnka na ściereczce i zalewa woda do wysokości mięsa. Wodę doprowadza się prawie do wrzenia i czeka 2,5 h. W między czasie można sprawdzić poziom wody i czy woda się nie zagotowała. Potem chłodzi się szynkowar do następnego dnia. Jak widać jest sprasowane mięso, galaretka i całkiem sporo tłuszczu. Aby było łatwiej wyjąć zawartość szynkowar można oblać gorącą wodą.
Smacznego :)