Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zajączek, czyli prosta pieczeń wieprzowa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Klasycznie pieczeń zając piecze się w naturalnej błonie wieprzowej. Poniższy przepis został nieco zmodyfikowany i upieczony na zwykłej blaszce. Gotową mięsną masę można również przełożyć do keksówki, efekt będzie podobny. Tak przygotowana pieczeń sprawdzi się zarówno w roli dania obiadowego, jak i przekąski. Serwowana na kromce świeżego pieczywa smakuje rewelacyjnie.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 209
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 94
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 93
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5734
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 209
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 94
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 93
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5734
Składniki
Czerstwą bułkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka oraz zioła i przyprawy. Mięsną masę wyrabiaj dłońmi.
Blaszkę wyściel papierem do pieczenia, wyłóż na nią mięso i uformuj zgrabnego zajączka.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzałka góra-dół). Zajączka piecz przez około 2 godziny. Gotową pieczeń serwuj na ciepło z sosem lub na zimno jako dodatek do pieczywa.