Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po zrobieniu twarożku ze świeżego mleka została mi miseczka serwatki. Znowu dylemat - wyrzucić żal, bo zostało w niej sporo śmietanki, więc do recyclingu. Zainspirowany przepisem z bloga "Paszczak gotuje" zrobiłem biały barszcz. Oto skutki...
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 122
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 596
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 814
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 122
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 596
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 814
Składniki
Z wędzonych żeber odkroiłem mięso (ile się dało), resztę zalałem ok. 750 ml wody i zagotowałem. Pozostałe mięso pokroiłem wraz z boczkiem w dość dużą kostkę. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuciłem wędzonki i wytopiłem na małym ogniu co się dało. Dorzuciłem pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażyłem wszystko, aż cebulka się zrumieniła.
W tym czasie wędzone kości wygotowały się i wywar nabrał smaku i aromatu. Obrałem resztę mięsa - kości bardzo smakowały mojemu psu. Wywar przelałem do większego garnka, dołożyłem wysmażoną wędzonkę, mięso obrane z kości i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chochlą wywaru zalałem patelnię, na której pozostał tzw. "smak" - przywarte do dna resztki ze smażenia wędzonki i cebuli. Postawiłem na ogniu i, gdy wszystko się ładnie rozpuściło dodałem do barszczu. Dołożyłem do garnka dość grubo posiekany czosnek, dodałem majeranek i, gdy wywar się zagotował, wlałem serwatkę. Gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. (Na tym etapie możesz ewentualnie dodać 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę - zupa będzzie bardziej treściwa). Podaję z jajkiem na twardo.