Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lżejsza wersja mojej ulubionej zupy, zainspirowany przepisem Docherro: https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zupa-ukrainska,189864,docherro.html
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 55
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 49
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 42
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 55
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 49
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 42
Składniki
Jak ma być lekko to gotuję na indyku. Indyk gotuje się w sumie 1,5 h. Obrane mięso bez skóry- a jest go niewiele można dodać do zupy albo zjeść na kanapce. Od razu dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Po pół godzinie dodałam pokrojone w chuda frytkę 4 szt buraków. Jeden zostanie na koniec do zabarwienia. Lubię miękkie buraki i będą się w sumie gotować godzinę.
Po 30 minutach, dodaje się ziemianki pokrojone w kostkę, cebule i marchew w kosteczkę, fasolkę w kawałkach, coś kapustnego drobno poszatkowanego. Jeśli mam botwinkę też ją teraz dodaje. Jeszcze kasza wiejska.
Warzywa zmiękły, można wyłączyć ogień a zupę trzeba trochę dobarwić. Na tarce ściera się buraka i moczy się go na sicie aż puści ładny kolor. Zupę trzeba zaprawić kilkoma łyżkami octu aby kolor się utrzymał i dla charakterystycznego smaku.
Zupę jeszcze trzeba posolić posypać koperkiem i można zabielić, proponuje mleko kokosowe, jest lekkie.
Smacznego :)