Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie w wielu domach w czasie Wielkanocy nie może zabraknąć staropolskiego żurku. Dlatego warto przypomnieć przepis, który stosuje już od paru lat. Jego podstawą jest oczywiście domowy zakwas, który już pomału trzeba zacząć przygotowywać.
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3154
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 271
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1411
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6477
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 224
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3154
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 271
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1411
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6477
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 224
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy zakwas. Dla przypomnienia podaje link jak najlepiej go przygotować https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zakwas-na-wielkanocny-zurek,171773,pelen-brzuszek.html
Na początku obrać cebulę, dwie z nich pokroić na drobno, a pozostałe dwie w pióra. Z boczku odkroić tłusta część, a następnie pokroić w drobne paseczki. Rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim boczek razem z cebulką pokrojoną na drobno. Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojoną w pióra cebule, ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Do gorącej wody włożyć nakłutą białą kiełbasę i parzyć ją na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę i gdy ostygnie, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Do wody po kiełbasie dodać ziemniaki, podsmażoną cebulkę z boczkiem i całość gotować do miękkości. Następnie wlać zakwas i gotować przez kilka minut. Na sam koniec zupę zabielić śmietanką, dodać chrzan wymieszany z przecisnietym przez praske czosnkiem, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Gotowy żurek podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.