Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele wersji zalewajek, począwszy od wegetariańskich zup z podsmażoną cebulką po bogate, sycące wywary gotowane na żeberkach. Naszą zalewajkę z białą kiełbasą z pewnością pokochają fani mięs, a dodatek suszonych grzybów fantastycznie podkreśla smak dania. Tak przyrządzona zalewajka będzie pięknie prezentowała się na wielkanocnym stole jako sycący posiłek dla całej rodziny.
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1661
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 102
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 152
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 156
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1661
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 102
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 152
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 156
Składniki
Suszone grzyby namocz w wodzie i zostaw na 3-4 godziny. Do garnka włóż białą i wędzoną kiełbasę (nie krój), namoczone borowiki oraz dolej wodą, w której się moczyły. Wlej dodatkowo ok. 2 litry wody, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, po czym zagotuj wywar (w międzyczasie zdejmij pianę, jeśli się wytworzy). Następnie wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut.
Wyjmij z wywaru kiełbasy i odłóż na talerz. Wędzoną kiełbaskę lekko ostudź i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na łyżce masła lub oleju podsmaż cebulkę i czosnek, przesmażaj, aż staną się błyszczące i zaczną pachnieć. Dorzuć plasterki kiełbasy i lekko przesmaż, aby ta delikatnie się przyrumieniła. Zawartość patelni przełóż do garnka z zalewajką. Dolej zakwas i suszony majeranek. Gotuj do zagotowania.
Zalewajkę z białą kiełbasą przekładaj do talerzy i podawaj. Pamiętaj, aby dołożyć białą kiełbasę i posypać zupę świeżą zieleniną. Smak wywaru wzbogaci także ugotowane na twardo jajko.