Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziołowa zupa na bulionie"
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 19
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 196
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 19
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 196
Składniki
Zioła opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku. Odetnij zgrubiałe łodyżki, resztę drobno posiekaj.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Na rozpuszczony tłuszcz wsyp mąkę. Mieszając, przygotuj jasną zasmażkę.
Dalej mieszając, stopniowo wlewaj do zasmażki bulion warzywny (może być z kostki). Dodaj posiekane zioła. Wsyp po sporej szczypcie soli i pieprzu (najlepiej białego). Gotuj na średnim ogniu 10 minut.
Po tym czasie wlej mleko i słodką śmietankę. Gotuj jeszcze chwilę razem. Zdejmij z ognia, dolej kwaśną śmietaną, wymieszaj.
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, utłucz. Osobno ugotuj na twardo jajka. Zupę rozlej do miseczek, włóż połówki jajek. Podawaj z ziemniakami.
Czas ok. 40 min; porcja – 320 kcal, cena 3,10 zł.
Jeśli nie chcesz dodawać do zupy śmietany, zastąp ją mlekiem. Wcześniej wsyp do niego odrobinę sody oczyszczonej (szczypta na czubku noża). Dzięki sodzie mleko podczas gotowania nie zwarzy się. Inny sposób to użycie jogurtu.Źródło: Świat kobiety