Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej zupy, to szczerze polecam. Gotowałam ją pierwszy raz i miło zaskoczyła mnie swoim smakiem. Delikatnie kremowa a jednocześnie pikantna, pachnąca czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1453
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5069
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4903
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 182
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1453
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5069
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4903
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 182
Składniki
Kalarepę obieramy, kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i pozostawiamy w całości. Warzywa zalewamy bulionem, gotujemy 1/2 godziny. Jeżeli mamy czas, studzimy zupę a następnie blendujemy. Jeśli chcemy uzyskać krem szybciej, odlewamy wywar do garnuszka a warzywa ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Ja dzisiaj tak właśnie zrobiłam. Ubite warzywa łączymy z wywarem, dodajemy chili, masło, śmietankę. Krem doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.
Grzanki, w wersji uproszczonej, a co za tym idzie, błyskawicznej, przygotowujemy w czasie, gdy jeszcze gotujemy warzywa na zupę. Kromki chleba kroimy w kostkę, wrzucamy je na patelnię, polewamy olejem z nutą czosnku. Grzanki smażymy (suszymy) na wolnym ogniu, często mieszając, gdyż chlebek lubi się przypalać. Cały proces trwa maksymalnie 7 minut. Takie pachnące grzaneczki świetnie dopełniają smak naszej zupy. Smacznego.