Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tą zupę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, bardzo jej nie lubiłyśmy. Razem z siostrą nazywałyśmy ją „brudną zupą”. W zasadzie nie wiem czemu, jest bardzo smaczna, sycąca, dobra na chłodniejsze dni.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 658
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 658
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Składniki
Fasolę czerwoną zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano zlewamy wodę. Do garnka wlewamy około 2 litry świeżej wody i wsypujemy do niej fasolę, dodajemy warzywa, obrane i pokrojone w drobną kostkę, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Następnie robimy zasmażkę –na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i ciągle mieszając, smażymy na złoty kolor. Wtedy do zasmażki dajemy troszeczkę zimnej wody, rozprowadzamy ją i wlewamy zasmażkę do zupy. Na koniec zupę doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, natką pietruszki .