Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z soczewica, z przecierem pomidorowym, ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem i marokańskimi przyprawami. Podałam ją z dodatkiem wegańskiej śmietanki i oleju z chilli ale sprawdzi się mleko kokosowe, podsmażone orzeszki albo kolendra.
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 28
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 106
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 104
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 28
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 106
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 104
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, soczewicę kilka razy przepłukać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, podsmażyć do zeszklenia cebulę, potem dodać czosnek i imbir, chwilę smażyć i dodać przyprawy. Dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć aż przyprawy zaczną dawać mocny aromat. Dodać ziemniaka i soczewicę i zalać wywarem, gotować ok 15-20 minut, aż zmiękną, dodać szpinak i passatę pomidorową.
Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z limonki i cukrem w razie potrzeby dodać ostrości (olej z chilli, pasta chilli albo ostra papryka). Podawać z dodatkami - olej z chilli, wegańska śmietanka ( albo mleko kokosowe), można też albo w zamian posypać kolendrą albo uprażonymi ziemnymi orzeszkami lub nerkowcami