Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na wędzonce to danie, które podaję nie tylko na Wielkanoc. Żurek u nas to jedno z bardziej ulubionych dań. W zimie rozgrzewa, jest sycący, a do tego smaczny. Można używać różnych dodatków: białą kiełbasę, wiejską kiełbasę, boczek, wędzone żeberka - co mamy pod ręką. Obowiązkowo jajko na twardo i u nas ziemniaki, choć niektórzy wolą z chlebem. U nas ziemniaki. Tym razem przygotowałam wersję na bogato, bo użyłam i wędzone żeberka z dużą ilością mięsa, białą kiełbasę i boczek.
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 151
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 161
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1655
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 151
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 161
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1655
Składniki
W wodzie gotujemy żeberka pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki oraz boczek. Dodajemy też marchewkę i pietruszkę
Po 30 minutach mięso, boczek oraz warzywa wyjmujemy z wywaru. Z wywaru zdejmujemy szumowiny , a mięso z żeberek oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy na plasterki, a pietruszkę odrzucamy
Boczek, mięso i marchewkę ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy do niego ziele angielskie i liść laurowy oraz susz grzybowy
Białą kiełbasę obieramy z błony i kroimy na plasterki. Dodajemy do wywaru i gotujemy ok 10 minut
Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas na żurek. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Chwilę wszystko razem gotujemy
Jeśli żurek jest zbyt mało kwaśny można doprawić sokiem z cytryny
Żurek podajemy z gotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo