Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Był już przepis na zakwas do żurku, to nie może przecież zabraknąć przepisu na tę właśnie wielkanocną zupę. Przygotowywałam go już wiele razy i za każdym razem wychodzi wyśmienity. Zapraszam :)
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 163
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 562
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 65
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1521
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 163
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 562
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 65
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1521
Składniki
W pierwszej kolejności obrać cebulę, dwie z nich pokroić drobniutko, a pozostałe dwie w pióra. Z boczku odkroić tłustą część i pokroić w drobne paseczki. Na rozgrzanej suchej patelni podsmażyć boczek razem z cebulką pokrojoną na drobno. Do dużego garnka wlać wodę ok. 4 litry dodać pokrojoną w pióra cebule, ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Do wrzącej wody włożyć nakłutą białą kiełbasę i parzyć ją na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę, gdy ostygnie pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie obrać ziemniaki i pokroić je w dużą kostkę. Do wody po kiełbasie dodać ziemniaki, podsmażoną cebulkę z boczkiem i całość gotować do miękkości. Na koniec wlać zakwas i gotować przez kilka minut.
Na sam koniec żurek zabielić śmietanką. Doprawić chrzanem wymieszanym z przeciśniętym przez praske czosnkiem. W razie potrzeby posolić i doprawić pieprzem oraz majerankiem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Żurek podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego