Czy rozpoznasz makaron ze zdjęcia? QUIZ dla miłośników pasty

Lubisz makaron i często sięgasz po różne jego odmiany? W takim przypadku quiz nie powinien sprawić ci trudności! Przekonaj się, ile rodzajów pasty umiesz nazwać. Tylko eksperci znają odpowiedzi na wszystkie 11 pytań.

QUIZ: Czy rozpoznasz ten makaron? | Fot.123RF/Picsel

Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych w kuchni. Pasuje do tak wielu dań - zup, gulaszów, mięs, a nawet deserów na słodko. Podobno istnieje ponad 300 odmian makaronów, a Włosi znają większość z nich. Nie musisz się martwić, twoim zadaniem w teście wiedzy będzie rozpoznanie „tylko" 11 rodzajów.

Długie nitki, krótkie kolanka, cienkie i grubsze paski jajecznego ciasta, pełnoziarnisty lub pszenny - makaron przybiera najróżniejsze kształty, formy i rozmiary. W sklepach znajduje się mnóstwo z nich, dlatego coraz częściej ten produkt ląduje na polskich stołach. Polacy kochają też minimalistyczną włoską kuchnię, której bazowym składnikiem jest właśnie pasta.

Czy pamiętasz, jak nazywają się bardziej i mniej popularne odmiany makaronu? Przekonaj się, rozwiązując ten kulinarny quiz. Życzymy powodzenia!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
60 min
4
Dania główne Indyk z pieczarkami

Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...

Odsłon: 1412

60 min
5
Sałatki Surówka Wiosenka

Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...

Odsłon: 224

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14