Ewa_Gotuje

Festiwal win i produktów regionalnych już w sierpniu

W sierpniowy weekend Zamość po raz kolejny zmieni się w stolicę polskiego wina. Trzecia edycja Festiwalu Win Polskich i Produktów Regionalnych już 13 sierpnia.

Fot. materiały prasowe

Roztocze słynie zarówno z wyśmienitej kuchni, jak i z bogatych tradycji winiarskich sięgających średniowiecza. W połowie sierpnia b.r., w Zamościu odbędzie się po raz kolejny jeden z największych w kraju festiwali polskich win i produktów regionalnych. Wydarzenie uświetni koncert Kasi Kowalskiej. 

Degustacje win, sad owocowy i laboratorium smaku i zapachu na Rynku Wielkim w Zamościu

W festiwalu weźmie udział 11 winiarzy z  Roztocza i Lubelszczyzny. Na odwiedzających będzie czekało kilkadziesiąt win gronowych i z owoców.

Po raz pierwszy część Rynku Wielkiego zamieni się w owocowy sad. Uczestnicy festiwalu będą mogli zrelaksować się w cieniu wiśni, jabłoni i gruszy lub pooglądać gotowanie na żywo w wykonaniu jednego z najlepszych roztoczańskich kucharzy – Marcina Sikory.

W tym roku do wydarzenia przyłączyły się również okoliczne restauracje, które na czas festiwalu opracowały specjalne menu, do którego dobrano regionalne wina. Restauratorzy
i sommelierzy w ten sposób zachęcają gości do degustacji i rozmów na temat tajników sztuki łączenia win z potrawami, czyli tzw. „food & wine paringu”

W strefie produktów regionalnych natomiast będzie możliwość skosztowania m.in. lokalnych serów, miodów, kiszonek, chlebów i ciast.

Stałym elementem wydarzenia jest natomiast Laboratorium Smaku i Zapachu, gdzie można sprawdzić co składa się na smak i zapach danego wina.

- „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” to festiwal, który na dobre wpisał się w cykl wydarzeń organizowanych co roku w Zamościu. Cieszy nas, że z każdą edycją zyskuje większą grupę fanów. Polskie wina choć są coraz popularniejsze to wciąż trudno dostępne ze względu na stosunkowo niewielką produkcję w porównaniu do topowych, europejskich krajów winiarskich. Wina owocowe
i gronowe z Roztocza powstają według tradycyjnych receptur i nawiązują do wszystkiego co najlepsze w polskich tradycjach winiarskich. A dzięki festiwalowi mamy możliwość poznania większość winiarzy z tego regionu i ich wyrobów w ciągu jednego dnia. To świetny pomysł na weekendowy wyjazd
dla wszystkich wielbicieli win i kuchni regionalnych, również dla tych, którzy do tej pory nie mieli okazji się z nimi zetknąć - zaprasza Zuzanna Amarante, Fundacja Winiarnie Zamojskie.

Festiwal zakończy wieczorny koncert Kasi Kowalskiej. Wstęp na koncert jest bezpłatny

 Dlaczego warto odwiedzić Zamość i Roztocze?

Roztocze to malowniczy region na południowo-wschodnim krańcu Polski, który rozciąga się przez województwa lubelskie i podkarpackie aż do Lwowa. Dzięki dużemu nasłonecznieniu i licznym wzniesieniom terenu nazywany jest „Polską Toskanią”.

Ten wyjątkowy mikroklimat sprawił, że jest to doskonała przestrzeń do uprawy winorośli i owoców.

Roztocze od wielu lat znajduje się w ścisłej czołówce największych producentów porzeczek, agrestu
i malin w Polsce, z których m.in. wytwarzane są regionalne, wysokiej jakości wina owocowe. Wśród win gronowych najpopularniejsze szczepy to m.in. johanniter, riesling, regent, seyval blanc i solaris.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 67

15 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0