Sezon na truskawki

IV Festiwal Kuchni Greckiej

Festiwal jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów.

Uroczystego otwarcia IV Festiwalu Kuchni Greckiej dokona Ambasador Grecji w Polsce Pan Gabriel Coptsidis wraz z Panią Ambasador Cypru - Kalliopi Avraam.
Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami czyli I Polski Festiwal Carvingu. To wspaniała okazja poznania historii pochodzenia tej sztuki. Niepowtarzalne dzieła, które zaskakują nawet najbardziej wybrednych gości będą robione z Arbuza "Motyw grecki" oraz kompozycja kwiatowa z warzyw.
Zmagania uczestników będą trwały 4 godziny.
Oceniać będzie trzyosobowe jury pod przewodnictwem Mirosława Bobrowskiego.
W I Polskim Festiwalu Carvingu wezmą udział:
Piotr Wasik - Student Biologii na Uniwersytecie Opolskim
Darek Ślusarczyk- Firma cateringowa "Z nami wesele"
Marek Rybacki - Centrum Konferencyjno - Hotelowe Borowina w Konstancinie Jeziornej
Tomasz Szpalek- "Owocowe Dekoracje"
Alan Seenyen -Restauracja "Da Vinci" Szczecin Pomorzany

________________________________________________________________________

Relacja z festiwalu:
Ideą tego Festiwalu nie była reklama Grecji czy zmiana upodobań, lecz ułatwienie dostępu do informacji, wymiana doświadczeń i zachęta do "eksperymentowania" na "polskim stole". Dlatego też wśród sponsorów i wystawców było wiele krajowych jak i międzynarodowych firm które są na rynku i korzystamy z ich usług, propozycji i rozwiązań.
Polskiemu "mielonemu" czy "schaboszczakowi" chętnie potowarzyszy pikantna Peeperoni Macedońska z Fetą, a "gołąbki" z kapustą to nie tylko jedyne smaczne rozwiązanie. Możemy wypróbować Dolmadakia w liściach winogron, a "polską rybę po grecku" zaserwować ze szklaneczką wykwintnego wina pachnącego wakacjami na Santorini?.
I miejsce w IV Festiwalu Kuchni Greckiej zdobył- wygotował sobie Michał Karadżow z Restauracji "Moonsfera" w Warszawie

INTERIA.PL


II miejsce zajął Robert Wojnarowski z Hotelu "Jan III Sobieski" w Warszawie (otrzymał również wyróżnienie Jury Degustacyjnego)

III- Paweł Kalbarczyk z Hotelu "Le Meridien Bristol" w Warszawie


Jeszcze inni zabłysnęli płaskorzeźbami greckich bogów i herosów w arbuzie. Nad całością czuwała firma FRUTTA która zadbała nad idealnymi - soczystymi, świeżymi owocami i warzywami z których zawodnicy tworzyli swoje arcydzieła "Motyw Grecki" w arbuzie i "Kompozycja Kwiatowa" z warzyw.
Zdobywca I-go miejsca Festiwalu, także konkursów "Motyw Grecki" i "Kompozycja Kwiatowa" to Piotr Wasik
Zdobywca II-go miejsca Festiwalu, także konkursów "Motyw Grecki" i "Kompozycja Kwiatowa" to Tomasz Szpalek
Zdobywca III-go miejsca Festiwalu, także konkursów "Kompozycja Kwiatowa" to Alan Seenyen

INTERIA.PL


Nad czystością i wysokim standardem higienicznym stoisk konkursowych czuwał JohnsonDiversey bazując na wieloletnich doświadczeniach w obsłudze klientów z branży hotelarskiej i gastronomicznej. Dzięki temu zawodnicy mogli skoncentrować się tylko na tym co rzeczywiście dotyczy konkursu, czyli przygotowaniu i serwowaniu najsmaczniejszego jedzenia! JohnsonDiversey w trosce o nasze interesy oferuje nam: Program "SafeKitchen" - Bepzieczna Kuchnia
Swoją obecnością i kunsztem zaszczycili Festiwal Honorowi greccy goście.
Pan Gabriel Coptsidis - Ambasador Grecji w Polsce dokonał uroczystego otwarcia a członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni z Aten gotowali z naszymi Gwiazdami "Chief Chefs Show".

INTERIA.PL





Poza tymi atrakcjami, Krzysztof Drabik - Mistrz Polski Barmanów wystąpił w bardzo efektownym, eleganckim i dynamicznym show.


Firma The Greek Gourmet poczęstowała wszystkich greckimi przekąskami i wyśmienitym winem, choć inne stoiska dały nam możliwość degustacji swoich produktów. Były warzywka, owoce, rybki, prozdrowotne zupki i przyprawy, lody a nawet fontanna z czekoladą a także wiele innych rozwiązań które przydadzą się w naszym codziennym życiu.



IV Festiwal Kuchni Greckiej zakończyła tradycyjnie znakomita Uroczysta Gala, na której wręczono nagrody, nominacje i podziękowania. Gościem konkursu oraz Gali był nowo wybrany vice prezes OSSKiC Jarosław Uściński.
Uwieńczeniem pełnego wrażeń dnia był niepowtarzalny występ Nikosa Rusketos wraz z greckim zespołem Orfeusz i gościnnie zaproszoną grecką piosenkarką Georgiją.
Przy największych przebojach tańczyła i tłukła talerze cała sala. "Młodsze pokolenie" Vafidis potwierdziło gorącą krew płynącą w żyłach wspaniałym pokazem tanecznym Banjiamina.

INTERIA.PL




Niestety tego rodzaju wydarzenia pozostawiają pewien niedosyt. W dobie popularnego już "Światowego Kryzysu" Organizatorzy, współorganizatorzy oraz firmy sponsorujące udowodnili po raz kolejny, że rzetelne przygotowanie, zapał i zaangażowanie mogą zdziałać naprawdę wiele.
Miejmy nadzieję, że nadchodzący V Festiwal Kuchni Greckiej odbędzie się z jeszcze większym rozgłosem.


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana

W sezonie na nowalijki najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków...

Odsłon: 165

30 min
3
>60 min
5
60 min
3
Śniadania Ogórki z serem favita

Nawadniające ogórki z jogurtem i fetą favita, to sposób na doskonałe śniadani...

Odsłon: 50

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20