Sezon na truskawki

Michel Moran po raz kolejny gotował w Alei Smaków

W cyklu Akademii Kulinarnej w Alei Smaków przenieśliśmy się tym razem do gorącej Hiszpanii. W minioną sobotę, Klienci Galerii Mokotów zostali zabrani w kulinarną podróż, przez szefa kuchni Michela Moran. Były pokazy, konkursy i wspólne gotowanie. Na koniec Mistrz zgodnie z tradycją oddał swojego fartucha.

fot. materiały prasowe

Podczas sobotnich pokazów Michel Moran przedstawił wszystkim tapas. Hiszpańskie przekąski składały się z tortilli, pomidorowo-paprykowego chłodnika gazpacho, marynowanych anchois, hiszpańskich mini klopsików czyli albondigas, krewetek z czosnkiem, sałatki ensalada rusa i różnego rodzaju hiszpańskich serów, szynki czy chorizo.

W przygotowaniu dań Mistrzowi pomagali Klienci Galerii Mokotów, którzy chcieli dowiedzieć się czegoś więcej o tapas i podszkolić swój warsztat kulinarny pod okiem profesjonalisty. Podczas wspólnego gotowania Michel Moran opowiadał o hiszpańskiej kuchni, tradycji i cechach charakterystycznych, a obserwujący pokaz mogli poznać śródziemnomorskie smaki. Nie zabrakło również cennych wskazówek odnośnie wykonywania każdej potrawy, jak i praktycznych rad, które z pewnością wspomogą niejedną osobę w gotowaniu tego typu dań w domu.

Uczestnicy spotkania mogli wziąć udział w konkursach z nagrodami. Zamiast typowego quizu, ochotnicy z zasłoniętymi oczami rozpoznawali rozmaite przyprawy i dodatki. Najlepsi otrzymali zestawy kosmetyków od marki Sephora. Na koniec, dwie chętne osoby stanęły do rywalizacji i spróbowały odtworzyć jedno z dań przygotowanych tego dnia. Michel Moran wyłonił laureata, kierując się smakiem i najbardziej wierną wersją przekąski. Zwycięzca otrzymał fartuch Ambasadora Alei Smaków.

Wszystkie przyrządzone potrawy trafiły do Baru Tapas, gdzie każdy mógł je degustować i rozsmakować się w hiszpańskiej kuchni.

Kolejne spotkanie, w którym weźmie udział Michel Moran już 8 marca. Przygotowane zostaną dania specjalnie dla kobiet. Na panie będzie również czekać niespodzianka - nie tylko kulinarna. W międzyczasie Aleja Smaków zaprasza na inne atrakcje:

- 18.02 - Muzyka na żywo - Piotr Sawicki Piano
- 22.02 - Smaki Malucha - Dzień Dinozaura
- 25.02 - Muzyka na żywo - Recital Edyty Ciupak
- 1.03 - Smaki Malucha - Pożegnanie Karnawału
- 4.03 - Gotowanie w rytm muzyki

Materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
60 min
4
60 min
2
Desery Pierogi z truskawkami

W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...

Odsłon: 292

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

21