Sezon na truskawki

Najsłynniejsza Brytyjka produkująca wino odwiedzi Kraków

Jej wina uznawane są za wybitne. Wielokrotnie zdobywały tytuł Coup de Coeur przyznawany przez renomowane wydawnictwo poświęcone winom - Guide Hachette des Vins. Docenia je nawet Królowa Brytyjska Elżbieta II, która nie wyobraża sobie pałacu Buckingham bez trunków produkowanych na południu Francji.

Brytyjka Patricia Atkinson, autorka dwóch światowych literackich bestsellerów, właścicielka winnicy Clos d'Yvigne, producentka 130 tysięcy butelek wina rocznie, pojawi się na krakowskich Międzynarodowych Targach Wina ENOEXPO® 2012 (14-16 listopada 2012 r.), podczas których zostanie uhonorowana tytułem "Człowiek Roku 2012 magazynu Czas Wina".

- Organizowane przez nas Targi są największym wydarzeniem winiarskim i tak naprawdę jedyną profesjonalną imprezą tego typu w Polsce. W tym roku będziemy gościć ponad 130 producentów, dystrybutorów i importerów wina z Polski, ale także z Austrii, Francji, Włoch, Portugalii, Hiszpanii, Rumunii, Słowacji, Słowenii, Chorwacji, Czech i Węgier. Targom towarzyszą specjalne szkolenia, seminaria branżowe oraz IV Konkurs Winiarski o Medal ENOEXPO® 2012. W zeszłym roku odwiedziła nas absolutna gwiazda światowego winiarstwa - Michel Rolland. W tym, najsłynniejsza Brytyjka produkująca wino - Patricia Atkinson, co niewątpliwie podniesie rangę wydarzenia - zapowiada Grażyna Grabowska, prezes Targów w Krakowie.

Wina, o których mówią wszyscy

Historia Patricii Atkinson to doskonały temat na film. Oto specjalistka ds. PR w banku porzuca swoje dotychczasowe zajęcie i wraz z mężem przenosi się na drugą stronę kanału La Manche, czyli do Francji. Nie znając francuskiego, kupuje posiadłość w Dordogne i... zaczyna produkować wino,
o którym nie ma zielonego pojęcia. Efekt? Pierwsze zamieniło się w ocet. Kolejne podbiły podniebienia znawców tego trunku z całego świata. Dziś eksportowane są m.in. do Wielkiej Brytanii, Szwajcarii i Japonii.
W międzyczasie, przez przypadek, Atkinson zostaje pisarką (!), a jej książki - W dojrzewającym słońcu oraz Sezon na winobranie stają się światowymi literackimi bestsellerami, tłumaczonymi na język francuski, duński, portugalski, rosyjski i polski.

Patricia Atkinson - "Człowiek Roku 2012 Czasu Wina"

Drugiego dnia Targów ENOEXPO®, czyli 15 listopada, miłośnicy wina z Polski i zagranicy będą mogli spotkać Patricię Atkinson w hali targowej Targów w Krakowie. Brytyjka pojawi się na stoisku czołowego tytułu znawców wina w Polsce - magazynu "Czas Wina" o godz. 12.00 (stoisko nr E 20). Następnie, od g. 15.00 do g. 17.00, w Sali Degustacyjnej odbędzie się degustacja znakomitych win z Clos d'Yvigne komentowana przez Atkinson, która w tym samym czasie uroczyście odbierze tytuł "Człowieka Roku" przyznawany właśnie przez magazyn "Czas Wina".

Wyróżnienie przyznawane jest od trzech lat. W 2010 r. zostało przyznane Agustiemu Torello Mata, wybitnemu hiszpańskiemu enologowi i producentowi Cavy. W 2011 r. nagrodę podczas Targów ENOEXPO odebrał najsłynniejszy winemaker świata Michel Rolland. Osoby wyróżnione tytułem to największe osobistości światowego winiarstwa.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Sałatka ziemniaczana

W sezonie na nowalijki najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków...

Odsłon: 59

30 min
1
>60 min
2
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 833

30 min
25

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20