Trwa Restaurant Week w Warszawie - odkryj TOP 5 festiwalowych restauracji!

Do 31 sierpnia trwa przedłużona edycja Restaurant Week w Warszawie. Dobrze zjemy w blisko 25 warszawskich restauracjach.

Fot. materiały prasowe

ARUBA

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Warszawy restauracja Aruba specjalizująca się w pieczonych żeberkach. To mocny debiut tej edycji Restaurant Week!. W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Chefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. wegański strogonow z boczniakami i konfiturą z czerwonej cebuli czy w opcji mięsnej burger z szarpaną wieprzowiną, domowym majonezem i chrupiącymi warzywami. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

CZARNE CZERWONE ZŁOTE

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Czarne Czerwone Złote to jedyny WINEbar i sklep winiarski w Warszawie, w którego ofercie znajdziemy ponad 70 najlepszych, niemieckich win. Zlokalizowany w urokliwej kamienicy z XIX wieku zaprasza do skosztowania przepysznych dań wprost z ręki Chefa Pawła Rosińskiego. Serwowane dania idealnie pasują do wina, którego jest tu pod dostatkiem. Na talerzach znajdziemy takie pyszności jak wolnogotowana polędwiczka wieprzowa ze świni puławskiej podana z aksamitnym puree ziemniaczanym, młodymi warzywami oraz sosem rozmarynowym. Miłośnicy wege zjedzą tu Vege gołąbka z paloną kaszą gryczaną, warzywami, boczniakiem królewskim podany z sosem marchewkowym oraz chrustem ziemniaczanym.

BURSZTYNOWA BISTRO

W te wakacje koniecznie zajrzyjcie również do Bursztynowa Bistro.To restauracja z wyjątkowym klimatem, który tworzą polskie sery długodojrzewające: Bursztyn, Szafir i Rubin. Chef Wojciech Kaza, w niezwykle ciekawy sposób wkomponowuje je do każdego z dań - od tradycyjnych fondue czy zupy serowej aż po nowatorskie kompozycje deserowe. Co czeka na Gości w ramach festiwalowego menu? Same pyszności, a wśród nich aksamitna zupa serowa, szafirowy makaron tagliatelle nero z kurkami i bobem. W wersji mięsnej zjemy wołowe carpaccio z serem Bursztyn, rukolą i oliwą truflową czy poliki wołowe z bursztynowo - ziemniaczanym puree i glazurowanymi warzywami. Zdecydowanie polecamy ten przystanek na kulinarnej mapie Warszawy!

STOLICA

W Warszawie warto wybrać się do... Stolicy! To elegancka restauracja zlokalizowana przy kameralnym placu Szeroki Dunaj (dawny targ warzywny z czasów przedwojennych) na warszawskim Starym Mieście. Wystrój nawiązuje akcentami do dwudziestolecia międzywojennego, wykorzystując stylistykę art nouveau. Zjemy tu potrawy kuchni polskiej w tradycyjnym oraz nowoczesnym ujęciu, a także kilka wybranych, włoskich makaronów dla wymagających. Na Festiwal Chef przygotował wyjątkowe menu. W menu wege króluje risotto z kurkami, porem i natką pietruszki podane z sałatką z rukoli i pomidorków cherry. Na miłośników mięsa czekają natomiast żeberka wieprzowe w sosie z wędzonej śliwki, podane na pieczonych z ziołami ziemniakach w towarzystwie sezonowej sałatki. Palce lizać!

DZIEŃ I NOC

Jak sama nazwa wskazuje, restauracja inspiruje w DZIEŃ, a bawi w NOC'y. To nowoczesny koncept, który łączy restaurację z miejscem kulturalnych wydarzeń oraz koktajlbarem. Na Gości czeka międzynarodowa kuchnia korzystająca z dobrodziejstw miejscowych dostawców i postindustrialne wnętrza wypełnione zielenią i kolorem, przesiąknięte niepowtarzalną historią Hal Mirowskich. Podczas Festiwalu zjemy tu dorsza w tempurze z sosem holenderskim, papryką, czarną soczewicą i groszkiem z miętą. W wersji mięsnej czeka na nas m.in. tagliatta wołowa, puree z gorczycą, warzywa sezonowe, sos szpikowy. Propozycje deseru i przystawki sprawdzicie na stronie www.RestaurantWeek.pl. Smacznego!

Festiwal potrwa do 31 sierpnia 2021 roku. Ciepłe, letnie wieczory to doskonały moment na degustacje, poznawanie nowych miejsc oraz znakomitego, bestsellerowego menu. Nie czekaj - najlepsze stoliki szybko znikają!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
11
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 702

15 min
28
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 24435

30 min
36

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

1