Odcinek 473. „Ewa Gotuje”: Zielona szakszuka, kiełbaski w pomidorowym sosie curry, brownie z buraczkiem

Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz powróciła na antenę Polsatu z nowymi kulinarnymi pomysłami. W 473. odcinku inspiracje czerpała z różnych stron świata. Przyrządziła pożywne śniadanie jak w Tunezji, niemiecki szybki obiad i amerykański deser. Nie zabrakło ciekawych eksperymentów kuchennych, więc przekonaj się, co dokładnie przygotowała prowadząca!

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na szybki obiad | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz w drugim odcinku 36. sezonu programu „Ewa Gotuje" zaprosiła widzów do swojej zawojskiej kuchni. Wcześniej jednak wybrała się na narty, żeby już od początku dnia rozruszać nieco organizm. Po przejechaniu kilku rund na stoku postanowiła przyrządzić pyszności z różnych regionów świata. Rozpoczęła od pożywnego śniadania, które - jak podkreśliła prowadząca - można podać też na lunch.

1. Zielona szakszuka z awokado według Ewy Wachowicz

 Zielona szakszuka z awokado według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zielona szakszuka z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Szakszuka to danie wywodzące się z Tunezji. Tradycyjnie, potrawa to nic innego jak jajka w sosie z pomidorów, cebuli i papryki. Ewa Wachowicz, co często czyni w swoim programie, postanowiła nieco zmienić recepturę. Przygotowała zieloną szakszukę, z dodatkiem zdrowych i nietypowych dodatków, czyli szpinaku i awokado. 

Rozpoczęła od pokrojenia cebuli i czosnku w drobną kostkę. Po podsmażeniu ich na patelni na maśle dodała jeszcze liście szpinaku i potem pomidorki koktajlowe. Wbiła jajka, doprawiła solą, pieprzem, kuminem. Zakryła patelnię i poczekała na ścięcie się białka. Gospodyni programu przecięła awokado na pół, usunęła pestkę, wydrążyła miąższ i pokroiła owoc w cienkie plastry, które skropiła jeszcze sokiem z cytryny. Delikatnie ułożyła na jajkach i posypała poszatkowanym szczypiorkiem. To pyszne, pożywne i dodające energii śniadanie je się od razu, prosto z patelni.

Po przyrządzeniu szakszuki w nietypowej odsłonie Ewa Wachowicz znowu wybrała się na narty. Miała dużo siły po tak sycącym i zdrowym posiłku. Gdy wróciła ze stoku, rozpaliła palenisko, które było jej potrzebne do przygotowania dania głównego. Z Tunezji prowadząca przeniosła widzów prosto do Niemiec. Postawiła na szybki obiad, który nawiązywał do niemieckiej potrawy typu street food, czyli curry wurst. Ponownie nieco zmieniła jednak recepturę:

2. Biała kiełbasa z pomidorowym sosem curry według Ewy Wachowicz

 Biała kiełbasa z pomidorowym sosem curry według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Biała kiełbasa z pomidorowym sosem curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz przyrządziła na obiad białą kiełbasę z pomidorowym sosem curry. Co ciekawe, sos zrobiła w kuchni, jednak mięso postanowiła usmażyć na przygotowanym palenisku. Na początku pokroiła cebulę w kostkę i zeszkliła na mocno rozgrzanym oleju. Dorzuciła posiekany czosnek i całość podsmażyła. Przyprawiła słodką, wędzoną papryką i curry. Dodała jeszcze sos Worcester, ocet balsamiczny, przecier pomidorowy i cukier trzcinowy. Doprawiła solą i pieprzem do smaku.

Całość wymieszała i podgrzewała jeszcze przez chwilę. W ten sposób powstał aromatyczny sos. Kiełbasy upiekła na ognisku, ale oczywiście można je też usmażyć lub upiec na patelni grillowej czy na grillu. Danie główne zaserwowała z grzanką i sosem curry. Całość oprószyła jeszcze odrobinką przyprawy curry.

Jak zawsze w programie „Ewa Gotuje" nie mogło też zabraknąć deseru. Gospodyni postawiła tym razem na... amerykańskie brownie. Choć nieraz pokazywała już przepisy na to ciasto, np. takie podawane z patelni, tym razem zaskoczyła swojskimi składnikami

3. Brownie z buraczkiem według Ewy Wachowicz

 Brownie z buraczkiem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Brownie z buraczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić proste brownie z buraków? Ewa Wachowicz zabrała się najpierw za suche składniki. Przesiała mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym odstawiła je na później. Do dużej miski wbiła jaja, dodała cukier i wszystko zmiksowała. Stopniowo, ciągle mieszając mikserem, dosypała zmieszane suche produkty i dolała olej. Przyszedł czas i na główny składnik, czyli buraki.

Prowadząca obrała je, ugotowała i wystudziła. Starła na drobnych oczkach i dodała do ciasta. Zmiksowała masę i przełożyła do tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzuciła jeszcze posiekaną czekoladę i wstawiła do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na ok.45 minut. Po wyjęciu, zanim czekolada całkowicie zastygła, udekorowała ciasto pestkami granatu. 

Ciasto wyszło bardzo wilgotne w środku, za to z chrupiącą skórką. To idealny deser do popołudniowej kawy, dla wszystkich, którzy lubią zdrowsze wersje czekoladowych wypieków.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
18
wszystkie
7

Przepis dnia

Desery Ciasteczka maślane

Przepis na ciasteczka maślane

Odsłon: 2831

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5