Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podczas obróbki? Sprawdź praktyczne rady, jak przyrządzić kaszankę z grilla, aby na talerzu była wciąż soczysta i apetyczna, a przede wszystkim - w jednym kawałku.

Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kaszanka z grilla z dodatkiem jabłka i cebulki to prawdziwy rarytas dla miłośników plenerowych spotkań. Choć nie każdy przepada za tym rodzajem mięsa, kaszanka ma naprawdę sporo zwolenników. Dowiedz się, z czego dokładnie jest kaszanka, jakie ma wartości odżywcze, a przede wszystkim - jak zrobić kaszankę z grilla, aby nie pękała i wyszła naprawdę soczyście.

Sprawdź także: Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Z czego jest kaszanka?

Zanim poznasz przepis na pyszną grillową potrawę, dowiedz się lepiej, z czego w ogóle jest zrobiona kaszanka. Skład to: kasza, krew (wieprzowa) oraz podroby, w tym najczęściej wątroby, płuca, ozory, skórki wieprzowe i tłuszcz. Osłonka tradycyjnej kaszanki powinna być zrobiona z jelita.

Jaka kasza jest używana do kaszanki? Wyrób wędliniarski powstaje z kaszy jęczmiennej lub gryczanej. Produkt doprawia się jeszcze cebulą, pieprzem, czosnkiem, solą i majerankiem. Przez zawartość krwi, kaszanka jest koloru ciemnobrązowego.

Kaszanka - wartości odżywcze

Kaszanka cechuje się dużą zawartością składników odżywczych, mineralnych i witamin. W 100 g mięsa znajduje się ok. 300 kalorii (pamiętaj jednak, że kaszanka z grilla będzie mieć więcej kalorii - nawet do 370 kcal). Jest bogata w witaminy z grupy B oraz wapń, sód, fosfor, potas, magnez czy żelazo.

Warto podkreślić, że spożycie 100 g kaszanki wypełnia 0,6 proc. dziennego zalecanego spożycia wapnia dla osoby dorosłej. Wskazana jest przede wszystkim anemikom, ze względu na zawartość żelaza i krwi. Wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego, pomaga również zadbać o odporność organizmu.

Znajduje się w niej także sporo błonnika, który doskonale wspiera procesy trawienne oraz obniża poziom „złego" cholesterolu. Kasza gryczana dostarcza również białka.

Kaszanka z grilla

Jak zrobić kaszankę z grilla, żeby nie pękała? Najpierw zastanów się, jak wybrać najlepszą kaszankę. Od jej jakości będzie zależał smak, świeżość, soczystość oraz konsystencja dania. Kupując wyrób, warto zwrócić uwagę na jego kolor, zapach, teksturę i wiarygodność producenta. Pamiętaj, że zbyt twarda kaszanka o nieprzyjemnej woni może zawierać nieświeże składniki.

Kaszanka z grilla może być podana na kilka sposobów. Najbezpieczniej piec ją na ruszcie, jednak trzeba pamiętać o tym, że jest bardzo delikatna i łatwo pęka. Dopraw ją najpierw odpowiednio, np. solą i pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Następnie zawiń w folię aluminiową wraz z soczystymi składnikami i grilluj przez ok. 15 minut. Krótszy czas sprawi, że kaszanka będzie zimna w środku, a dłuższy może sprawić, że pęknie. Postępując według tej wskazówki, możesz też mieć pewność, że mięso stanie się bardziej wilgotne, a dodatkowo nabierze głębszego aromatu. Do najlepszych dodatków należą: jabłka, cebula, pieczarki i kapusta kiszona. 

Jak zrobić kaszankę z grilla, która ma chrupiącą skórkę? Możesz piec ją - dosłownie chwilę - na niskim ruszcie i niewielkim ogniu, aby skórka szybko chwyciła i się zrumieniła. Ważne jednak, żeby nie grillować kaszanki zbyt długo, bo się rozpadnie. 

Kaszanka z grilla to prawdziwy rarytas - przekonaj się, testując sprawdzone przepisy naszych użytkowników:

Zapiekanka z kaszanką i ziemniakami z grilla

 Zapiekanka z kaszanką i ziemniakami z grilla Zobacz przepis

Kaszanka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kaszanka po wiejsku z grilla

 Kaszanka po wiejsku z grilla Zobacz przepis

Kaszanka po wiejsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kaszanka z cebulą z grilla

 Kaszanka z cebulą z grilla Zobacz przepis

Kaszanka z cebulą z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kaszanka w cebuli i jabłku

 Kaszanka w cebuli i jabłku Zobacz przepis

Kaszanka w cebuli i jabłku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Śląskie krupnioki

 Śląskie krupnioki Zobacz przepis

Krupnioki z sosem jabłkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 71

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 29

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3