Niewielka roślina o wielkiej mocy. Przywraca siły witalne, obniża poziom cukru we krwi, poprawia stan cery i włosów

Najczęściej hoduje się ją na wiosnę. Może być świetnym dodatkiem w kuchni, który podkręci nie tylko smak, ale też właściwości potrawy. Pieprzyca siewna, czyli rzeżucha pomaga na wiele dolegliwości. Sprawdź, co zrobić z rzeżuchy, aby cieszyć się jej prozdrowotnym działaniem.

Pieprzyca siewna to rzeżucha. Na co pomaga? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dużej części Polaków rzeżucha kojarzy się przede wszystkim z projektem szkolnym. Czy też musiałeś ją samodzielnie wyhodować w domu i przynieść na lekcje do oceny? Choć zadanie wykonywałeś w szkole podstawowej, zdobyta wiedza może przydać ci się też w dorosłym życiu. Gdy dowiesz się, na co pomaga rzeżucha, z pewnością ponownie zasiejesz ją na swoim kuchennym parapecie. Odkryj, co zrobić z rzeżuchy i jak skorzystać z jej właściwości.

Sprawdź także: Tybetańska nalewka na wiosenne przesilenie. Siły witalne wrócą raz-dwa

Pieprzyca siewna, czyli rzeżucha

Rzeżucha to roślina z rodziny kapustowatych, która pojawia się w domu wiosną. Często gości na wielkanocnym stole - jako ozdoba lub dodatek do sałatki czy smarowideł na kanapkę. Skąd pochodzi pieprzyca siewna? Występuje w Etiopii, Egipcie i południowo-zachodniej Azji.

W tamtych regionach wygląda inaczej niż rzeżucha, którą hodujemy w doniczce na parapecie. W naturalnych warunkach pieprzyca siewna wyrasta na wysokość ok. 30-60 cm. Na łodygach pojawiają się drobne listki i kwiaty, a jesienią - niewielkie nasiona. Gatunek rzeżuchy, który pojawia się na stole wielkanocnym, wysiewa się w specjalnym pojemniku lub doniczce. Przypomina niskie, bujne kiełki. Charakteryzuje się pikantnym smakiem i dość intensywnym, niezbyt przyjemnym zapachem.

Pieprzycę siewną już od lat stosuje się w tradycyjnym zielarstwie, ze względu na jej liczne właściwości. W starożytnej Persji rzeżucha dodawała sił przed walką, a Grecy spożywali ją jako remedium na dolegliwości trawienne oraz środek wykrztuśny. Roślina zalecana jest też w medycynie wschodniej. Dodaje się ją do lekarstw o działaniu przeciwbólowym i łagodzącym stany zapalne.

Na co pomaga rzeżucha?

Jakie zalety ma rzeżucha? To skarbnica wartości odżywczych, które mają wpływ niemal na cały organizm. Jak łatwo się domyślić, to roślina niskokaloryczna - w 100 gramach kiełków jest tylko 11 kalorii. W składzie pieprzycy siewnej znajdują się białka, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Do najcenniejszych elementów, które dostarczają, zaliczyć można witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, wapń i fosfor.  

Roślina zawiera bogate wartości odżywcze, w tym cenne antyoksydanty, ale jakimi właściwościami się charakteryzuje? Na co pomaga rzeżucha? Przede wszystkim znana jest z moczopędnego działania i eliminowania infekcji układu moczowego. Regularne spożywanie pieprzycy siewnej wspomoże pracę nerek i oczyści organizm z toksyn. Roślina należy też do silnie antynowotworowych, tzn. może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka oraz tempo jego rozwoju.

Obecność licznych witamin i minerałów wpływa na to, że roślina dodaje energii. Ponadto korzystnie wpływa na wygląd - odżywia skórę i przywraca jej naturalny kolor, wzmacnia włosy i paznokcie oraz nadaje im blask. Przydaje się idealnie w momencie wiosennego przesilenia, gdy potrzeba odzyskać siły witalne. Dostarczany wraz z rzeżuchą wapń wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie, a spora dawka żelaza - przeciwdziała anemii

Na co jeszcze pomaga rzeżucha? Poprawia pamięć i funkcjonowanie narządu wzroku, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, łagodzi stany zapalne, działa wykrztuśnie, wzmacnia odporność, reguluje cykl miesiączkowy i poziom glukozy we krwi. Pieprzyca siewna może też usprawniać procesy trawienne i hamować apetyt.

Napój regenerujący z rzeżuchy

Co zrobić z rzeżuchy? Przepis na napój regenerujący zaleca się osobom przemęczonym, narażonym na stres, osłabionym i anemicznym. Wszyscy, którzy czują wiosenne przesilenie, mogą go stosować co drugi dzień, koniecznie na czczo

Zanim dowiesz się, jak zrobić napój regenerujący z rzeżuchy, powinieneś jeszcze przeczytać instrukcję, jak wyhodować roślinę w domu. To nic skomplikowanego, skoro takie zadanie dostają uczniowie w szkole podstawowej. Kup nasionka rzeżuchy. Spód przezroczystej maselniczki wyłóż kilkoma wacikami kosmetycznymi lub jałową gazą. Solidnie spryskaj je wodą i rozrzuć na nich nasiona. Przykryj pokrywką i przez kilka dni codziennie podlewaj. Po tygodniu będziesz mógł skosztować kiełków.

Do przygotowania napoju regenerującego z rzeżuchy, wystarczy obciąć nożyczkami kuchennymi garść listków i przełożyć je do blendera. Należy dodać jeszcze szklankę wody, płaską łyżeczkę masła ghee lub oleju kokosowego. Po zmiksowaniu koktajl jest gotowy do spożycia.

Co jeszcze zrobić z rzeżuchy?

Skoro wiesz już, jakie zalety ma rzeżucha, z pewnością chcesz ją samodzielnie hodować. To nic trudnego, a korzyści z posiadania rośliny zawsze pod ręką są ogromne. Co jeszcze zrobić z rzeżuchy, aby korzystać z jej właściwości? Poza kuchnią pieprzyca siewna świetnie sprawdzi się do stworzenia naturalnych kosmetyków. 

Aby przygotować wcierkę do włosów, wyciśnij sok z rzeżuchy, zmieszaj go z oliwą z oliwek i taki specyfik wetrzyj w mokre włosy. Obwiń włosy folią, zabezpiecz ręcznikiem i po 30 minutach spłucz. Do zrobienia maseczki ujędrniającej potrzebujesz z kolei 2 łyżek drobno poszatkowanych kiełków, które musisz wymieszać z łyżką miodu, gęstego jogurtu i z żółtkiem. Nałóż na twarz i szyję na ok. 20 minut. Po tym czasie zmyj. Rzeżucha nadaje się też do przyrządzenia toniku na przebarwienia skóry. Trzy łyżki soku z pieprzycy siewnej połącz z łyżeczką miodu i odrobiną soku z cytryny. Przemywaj twarz. 

Co zrobić z rzeżuchy w kuchni? Najczęściej służy ona jako dodatek do jajek faszerowanych lub zielenina położona na kanapce. Możesz ją jednak włączyć do pysznej sałatki wiosennej. Wystarczy wymieszać kiełki ze szczypiorem, pokrzywą, rzodkiewką i mniszkiem, a potem doprawić oliwą, solą i pieprzem.

Choć zajadanie się liśćmi pieprzycy siewnej nie dziwi, to możesz nie wiedzieć, że w kuchni świetnie sprawdzą się też jej nasiona. Przyrządź z nich odżywczo-regenerujący napój. Łyżkę ziarenek wsyp do rondelka i zalej połową szklanki wody. Mocz przez całą noc, a rano zagotuj i podgrzewaj na niewielkim palniku do momentu, gdy nasionka staną się półprzeźroczyste. Dolej szklankę mleka i gotuj, aż płyn nabierze galaretowatej konsystencji. Wyłącz ogień i wsyp 2 łyżki cukru trzcinowego. Mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw odrobiną kardamonu i odłóż do wystygnięcia. Pij, gdy napój będzie ciepły, ale nie gorący.

Do największych zalet rzeżuchy można zaliczyć jej prozdrowotne właściwości i uniwersalność w kuchni. Nie zwlekaj i wyhoduj roślinę samodzielnie, aby cieszyć się jej działaniem.

1. Jaja z rzeżuchą

 Jaja z rzeżuchą Zobacz przepis

Jaja z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z rzeżuchą

 Sałatka z rzeżuchą Zobacz przepis

Sałatka z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pasta jajeczna z rzeżuchą

 Pasta jajeczna z rzeżuchą Zobacz przepis

Pasta jajeczna z rzeżuchą

Pasta jajeczna z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kotlety mielone z rzeżuchą

 Kotlety mielone z rzeżuchą Zobacz przepis

Kotlety mielone z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Orkiszowe pierogi z serem i rzeżuchą

 Orkiszowe pierogi z serem i rzeżuchą Zobacz przepis

Orkiszowe pierogi z serem i rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą

 Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą Zobacz przepis

Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pasta (po)świąteczna z szynką i rzeżuchą

 Pasta (po)świąteczna z szynką i rzeżuchą Zobacz przepis

Pasta (po)świąteczna z szynką i rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z rzeżuchą

 Sałatka z rzeżuchą Zobacz przepis

Sałatka z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, sekrety-zdrowia.org, izielnik.pl, YouTube @LuNa-gx1gq

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy 

Zobacz także:

Komu posłuży chleb bez pszenicy? Korzyści i pułapki chleba bez glutenu »

Księżycowe mleko: Przysmak przywołujący Morfeusza oraz głęboki sen każdej nocy »

Wiosenne czyszczenie kostki brukowej. Jak samemu umyć kostkę, ile kosztuje czyszczenie kostki brukowej? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
wszystkie
7
Desery Proste ciasto z ricottą i borówkami

Delikatne, kremowe i idealnie wilgotne ciasto na serku ricotta. Smakuje wyśmi...

Odsłon: 80

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5