Tybetańska nalewka na wiosenne przesilenie. Siły witalne wrócą raz-dwa

Dziś nazywana jest eliksirem młodości. Nalewka tybetańska, stworzona przez mnichów w Azji, to prosty domowy specyfik na wiosenne przesilenie. Naturalne składniki oczyszczają organizm z toksyn i chronią go przed licznymi chorobami. Zobacz, jak stosować tybetańską nalewkę.

Tybetańska nalewka na wiosenne przesilenie - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nalewkę na wiosenne przesilenie podobno wytwarzano już w IV-V wieku p.n.e. w Tybecie. Odkażała organizm i przynosiła mu wiele korzyści prozdrowotnych. Dziś uznawana jest za eliksir młodości i można ją stosować tylko raz w roku. Odkryj przepis, który poleca profesor Michał Tombak - biochemik, autor licznych publikacji na temat zdrowego odżywiania, pasjonat medycyny Wschodu.

Sprawdź także: Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Tybetańska nalewka na wiosenne przesilenie - przepis

Jak zrobić tybetańską nalewkę na wiosenne przesilenie? Przepis nie jest skomplikowany i zawiera tylko dwa składniki.

Składniki

  • 350 gramów obranego czosnku,
  • 200 ml czystego spirytusu.

Na początku obierz ząbki czosnku (usuń też kiełki) i zmiażdż je, np. dłonią, bokiem szerokiego noża lub tłuczkiem. Przełóż do czystego, wyparzonego słoika i zalej spirytusem. Odstaw w zacienione i chłodne miejsce na ok. 10 dni, a następnie przecedź przez gazę. Przelej do szklanej butelki i ponownie schowaj w ciemne miejsce na ok. 4 dni. Po tym czasie możesz już korzystać z nalewki.

Jak stosować tybetańską nalewkę?

Profesor Tombak wskazuje na silny wpływ tybetańskiej nalewki na organizm. Czosnek to naturalny antybiotyk o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Właśnie dlatego chroni przed licznymi infekcjami, wykazuje działanie wykrztuśne i stymuluje układ odpornościowy do lepszej pracy. W warzywie znajduje się ok. 100 aktywnych substancji (witamin i minerałów), w tym również antyoksydanty.

Nie tylko zmniejszają one ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, jak miażdżycy, zawału serca czy nowotworów, ale też oczyszczają organizm z toksyn i obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Tybetańska nalewka na przesilenie wiosenne działa przeciwzakrzepowo i uelastycznia naczynia krwionośne. Dodatkowo poprawia przemianę materii, dodaje energii i odmładza wygląd.

Jak stosować tybetańską nalewkę? Profesor Tombak, za wskazówkami azjatyckich mnichów, zaleca, żeby zacząć od małej dawki. Każdego dnia sięgaj więc po nalewkę trzykrotnie i łącz ją z 50 ml kefiru. Pierwszej doby - wypij po kropli specyfiku rano, południem i wieczorem. Drugiej - zwiększ każdą z dawek o jedną kroplę, czyli wypij po 2 krople rano, po południu i wieczorem. Trzeciego dnia wypij po 3 krople o każdej z tych pór itd. Dziewiątego dnia powinieneś pić już ok. 27 kropli dziennie. Pamiętaj, że zawsze wymieszane z nabiałem. Stosuj do momentu, aż nalewka się nie skończy. Po takiej kuracji powinieneś czuć się wzmocniony. Pamiętaj, że możesz ją przeprowadzać tylko raz w roku

Niestety nie wszyscy skorzystają z prozdrowotnych zalet domowego specyfiku. Oczywiście nie powinny jej pić dzieci, kobiety w ciąży i te karmiące, ze względu na użyty alkohol. Nie jest też zalecana osobom z chorobami układu pokarmowego (m.in. wrzodami, stanami zapalnymi żołądka lub jelit, podrażnieniami, zatruciami) oraz osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe. Co więcej, jeśli uskarżasz się na ból lub dolegliwości gastryczne po zjedzeniu czosnku, również zrezygnuj ze stosowania nalewki - być może masz alergię lub nietolerancję na to warzywo albo działa ono drażniąco na twój żołądek.

Tybetańska nalewka z czosnku

 Tybetańska nalewka z czosnku Zobacz przepis

Tybetańska nalewka z czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, Instagram @bukolika_skrawek_mojego_nieba

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ile kosztują składniki do sałatki jarzynowej? Zaskoczenie? »

Cztery rady eksperta od długowieczności. To robi każdego dnia »

Zanim wrzucisz do pralki, namocz. Ta mieszanka sprawi, że firanki będą bieluteńkie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
18
wszystkie
7

Przepis dnia

Desery Ciasteczka maślane

Przepis na ciasteczka maślane

Odsłon: 2831

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5