Uważajcie, bo zepsujecie smak sałatki jarzynowej. Jak rozpoznać podróbkę pietruszki?

Nie masz pomysłu na to, jaką sałatkę przygotować na święta Bożego Narodzenia? Postaw na klasykę i zrób sałatkę jarzynową. Będziesz potrzebować między innymi: ziemniaków, jajek i włoszczyzny, tu warto się jednak zatrzymać. Oprócz marchwi i selera dodaje się tu również pietruszkę. Jednak uważaj, aby nie pomylić pietruszkowego korzenia z pasternakiem, ponieważ może popsuć smak twojego dania.

Pasternak w sałatce jarzynowej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sałatka jarzynowa prawdopodobnie przywędrowała do nas z Rosji, gdzie znana była pod nazwą sałatka Olivier, autorem przepisu był szef kuchni oraz właściciel jednej z moskiewskich restauracji Lucien Olivier. W Polsce danie to stało się popularne po pierwszej wojnie światowej. W początkowych przepisach w jej składzie znajdowały się w większości ziemniaki, jednak stopniowa receptura ewoluowała. Zaczęto dodawać do niej marchewkę, groszek i kiszone ogórki. Obecnie w większości receptur znajdziemy również korzeń pietruszki. Kiedy wybierzesz się na zakupy uważaj jednak, aby omyłkowo nie przynieść do domu pasternaku. Wygląda niemal identycznie, jednak może on sprawić, że sałatka będzie niesmaczna. 

Sprawdź także: Co dodawać do sałatki jarzynowej – cebulę czy pora?

Jak rozpoznać pasternak? 

Korzeń pasternaku łudząco przypomina wyglądem pietruszkę, jednak po ugotowaniu szybko zorientujesz się, że jego smak znacznie się różni. Można określić go jako lekko słodki, delikatny z nutą anyżu. Dodany do sałatki jarzynowej może nieco rozczarować. Jeśli chcesz uniknąć pomyłki, w sklepie koniecznie przyjrzyj się oznaczeniom pod skrzynkami z warzywami. Ta rada wydaje się oczywista, jednak w ogólnym pośpiechu, łatwo możemy się pomylić. Warto również przyjrzeć się liściom, te wyrastające z korzenia pietruszki są gładkie i mają ciemny odcień zieleni, natomiast te z pasternaku mają jaśniejszy kolor oraz są pokryte meszkiem, który łatwo możesz wyczuć pod palcami. Kolejną radą będzie zwrócenie uwagi na rozmiar warzywa, pasternak jest z reguły większy od pietruszki. Ponadto miejsce, w którym wyrasta nać pasternaku jest nieco ciemniejsze, można dostrzec tu także charakterystyczne wgłębienie. 

Co, jednak jeśli pomyłkowo kupimy pasternak? Możesz wykorzystać go do innych dań, ponieważ warzywo to ma sporo cennych wartości odżywczych. Jakie właściwości ma pasternak? Warzywo to jest źródłem witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ między innymi na układ nerwowy, a także odporność organizmu. Znajdziemy tu również kwas foliowy, w szczególności istotny dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój dziecka. Co więcej, warzywo to pomaga regulować ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na trawienie. 

Do czego wykorzystać pasternak? 

Zastanawiasz się, co zrobić z pasternaku? Nadaje się on zarówno do pieczenia, smażenia, jak i gotowania. Możesz przyrządzić z niego smaczne purée, zupę, a także dodać go do surówki. Sprawdź, jakie przepisy z pasternakiem przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Kluski śląskie z pasternaku

 Kluski śląskie z pasternaku Zobacz przepis

Kluski śląskie z pasternaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Krem z marchwi i pasternaku

 Krem z marchwi i pasternaku Zobacz przepis

Krem z marchwi i pasternaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Orientalne frytki z pasternaku

 Orientalne frytki z pasternaku Zobacz przepis

Orientalne frytki z pasternaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Bavette z boczniakiem i pasternakiem

 Bavette z boczniakiem i pasternakiem Zobacz przepis

Bavette z boczniakiem i pasternakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

 Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem Zobacz przepis

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karkówka pieczona z pasternakiem i suszem grzybowym

 Karkówka pieczona z pasternakiem i suszem grzybowym Zobacz przepis

Karkówka pieczona z pasternakiem i suszem grzybowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Krem z pietruszki z pasternakiem

 Krem z pietruszki z pasternakiem Zobacz przepis

Krem z pietruszki z pasternakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: cefarm24.pl, Smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Truskawkowy sernik bez cukru

Ten truskawkowy sernik bez dodatku cukru zachwyci Twoje podniebienie świeżym...

Odsłon: 76

15 min
2
15 min
2
Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 128

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

132