Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele lat temu, kiedy byłam nastolatką, miałam okazję zjeść takie że kluseczki na obozie letnim z pracy rodziców. Nie wiedziałam, co jem, ale bardzo mi to smakowało. Po przyjeździe do domu z wakacji opisałam mamie smak potrawy, a ona zachodziła w głowę, co to było. Kiedy powiedziałam, że wyglądały jak kopytka, ale smakowały inaczej, od razu wiedziała, co to za potrawa. Na moją prośbę ugotowała kluski, które smakowały podobnie. Zamieszczony tu przepis przypomina mi smak dzieciństwa i tę historię. Jest on intuicyjny, oparty na tym, co miałam pod ręką i przypomina dzieciństwo.
Garnek, miska, łyżka, łyżeczka, durszlak, widelec
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 58
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 34
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 145
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 58
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 34
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 145
Składniki
Ziemniaki rozdrabniamy widelcem, by nie było grudek. Dodajemy twaróg i znów widelcem rozgniatamy i łączymy te składniki. Dodajemy jajko. Nastawiamy w garnku wodę do gotowania.
Dodajemy cukier, s następnie mąkę i wyrabiamy ciasto
Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i formujemy wałeczki na posypanej mąką powierzchni.
Wałeczki kroimy na ukośne kluseczki
Na wrzątek wrzucamy kluseczki,uważając, by nie przylgnęły do dna. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 5 minut.
W tym czasie rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy cukier.
Kluski odcedzamy na durszlaku, a następnie wykładamy na talerz. Polewamy masłem, dodatkowo posypujemy cukrem
Kluski można podgrzać następnego dnia na patelni i będą równie smaczne